Sposób na zmianę pola widzenia

paliwoWłaściciel składu węgla położonego przy trasie wiodącej do zamku w Golubiu – Dobrzyniu nie chciał słyszeć o zmianie umiejscowienia swojej działalności gospodarczej. Nie docierały do niego argumenty, że stosy węgla spotkane po drodze do krzyżackiego lokum pozostawiają złe wrażenie na turystach przyjeżdżających do miasta. Musiał wkroczyć do działania architekt miejski i konserwator zabytków. Mieli wspólnie wymyśleć jakiś konsensus. Tak więc skład węgla Golub Dobrzyń spędzał im sen z powiek. Wreszcie konserwator wpadł na pewien pomysł, który został zaakceptowany przez architekta miejskiego. Bardzo dokładnie przygotowywali się do spotkania z właścicielem, analizując w jaki sposób go przekonać do swego projektu. Zamysł sprowadzał się do postawienia ogrodzenia z desek, zasłaniającego skład opału. Od strony zamku płot zostałby pomalowany przez uczniów liceum plastycznego scenami z okresu świetności zamku, które odwróciłby uwagę turystów od tego co znajduje się za nim i jednocześnie wprowadziły w klimat czekającej ich rzeczywistości. Parkan byłby postawiony na koszt miasta. Po przedstawieniu zamysłu właścicielowi składu opału czekali na jego decyzję z bijącym sercem. Pomysł o dziwo spodobał się mu i zgodził się, aby był wcielony w życie.

3 thoughts on “Sposób na zmianę pola widzenia

Write a Reply or Comment